Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012


Προς την ΕΤ.Α.Δ.(Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου)


    Με αφορμή την εντολή σας για άμεση σφράγιση του χώρου του θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το ΕΜΠΡΟΣ για όλο αυτό το διάστημα που ήταν ανοιχτό υπήρξε για την γειτονιά μας, αλλά  και για το κέντρο της πόλης ένας πολύ σημαντικός δημόσιος πολιτιστικός και κοινωνικός  χώρος, αντίστοιχος με χώρους που υπάρχουν στις ευρωπαικές μητροπόλεις. Σε όλο το διάστημα της λειτουργίας του στέγασε στις συναντήσεις της Κίνησης Κατοίκων Ψυρρή που έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων της γειτονιάς μας και  του κέντρου της Αθήνας.
    Στο ΕΜΠΡΟΣ έγιναν θεατρικές και χορευτικές παραστασεις, εικαστικές δράσεις, αρχτεκτονικές παρουσιάσεις απο ελληνικές και ξενες ομάδες για θέματα που αφορούν τις πόλεις, χριστουγεννιάτικο φαγητό για τους κατοίκους,  συναντήσεις για την δημιουργία κοινοτικών κήπων στο κέντρο της πόλης, εκδηλώσεις για τους κοινοτικούς κήπους, φαγητό για τη γειτονιά, εργασίες σπουδαστών Αρχιτεκτονικής, συζητήσεις, παρουσιάσεις και εργαστήρια για το κέντρο της πόλης, και πολλές αλλες δραστηριότητες.
    Για μας το Εμπρός, όλο αυτόν το καιρό που ήταν ανοιχτό, ήταν μια ανάσα, ένας πνεύμονας ζωής και δημιουργίας σε μια περιοχή με έντονα κοινωνικά προβλήματα γεμάτη μπουζουκομάγαζα και εγκατάλειψη. Φέτος προγραμματίζαμε μια σειρά δραστηριότητες στο χώρο και συνεχίζουμε να κάνουμε εκεί τις συναντήσεις μας.

Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε, ότι εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια προσπαθούμε δια της νομίμου οδού να ανοίξει το ΕΜΠΡΟΣ ως πολιτιστικός κοινωνικός χώρος του κέντρου της πόλης. Με αυτή την επιστολή σας επισυνάπτουμε την ήδη υπάρχουσα αλληλογραφία με την προηγούμενη Εταιρία για τα ακίνητα του Δημοσίου καθώς και με το ΥΠΠΟ.  Επίσης το Διαμερισματικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει την χρήση του ΕΜΠΡΟΣ από τους κατοίκους.
    Παίρνοντας την απόφαση να σφραγίσετε το χώρο του ΕΜΠΡΟΣ ή ακόμη ενοικιάζοντας τον με μια χρήση που μας είναι άγνωστη, οδηγείτε την περιοχή σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση. Μας κάνει μεγάλη εντύπωση ποσο αυθαίρετα και χωρίς να συζητήσετε προηγουμένως μαζί μας προχωράτε σε αυτή την κίνηση. Είχαμε πιστέψει ότι σας ενδιαφέρει το κέντρο και οι κάτοικοί του.
Να σας θυμίσουμε λοιπόν αυτά που οι ίδιοι γράφετε στην ιδρυτική διακήρυξη της ΕΤΑΔ : "Προτεραιότητα της ΕΤΑΔ είναι η αξιοποίηση των ακινήτων με σύγχρονη διαχείριση, προστασία του περιβάλλοντος, συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και με την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων που δημιουργούν συνέργεια με τον Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα".
Ίσως είναι η ευκαιρία να εφαρμόσετε στη πράξη τη συνεργασία με την τοπική κοινότητα και μαλιστα στο κέντρο της πόλης που υποφέρει.
    Σας καλούμε λοιπόν να ξανασκεφτείτε το ενδεχόμενο της συνέχισης της λειτουργίας του χώρου με τον χαρακτήρα που διαθέτει μέχρι σήμερα ως ένας δημιουργικός πολιτιστικός κοινωνικός χώρος, και να συζητήσετε μαζί μας, και με τη κίνηση Μαβίλη ώστε να βρούμε τρόπους που θα επιτρέψουν και θα ενισχύσουν αυτή την πορεία προς όφελος της γειτονιάς του Ψυρρή και των κατοίκων του κέντρου της Αθήνας γενικότερα.

Κίνηση κατοίκων Ψυρρή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου