Σάββατο, 14 Απριλίου 2012
Αρχές Μαρτίου ξεκίνησε ένα εγχείρημα στην περιοχή του ιστορικού κέντρου που ηταν η δημιουργία ενος συλλογικού λαχανόκηπου. Έγινε σε ένα οικόπεδο δημόσιας περιουσίας του υπουργείου πολιτισμού που ελέγχεται από την αρχαιολογία. Ήταν αναξιοποιητο και εγκαταλελημένο, ανοιχτό και βρώμικο για πολλά χρόνια. Η δράση αυτή δεν έχει σκοπό καταπάτησης αλλά αξιοποιησης σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς της δημόσιας γης, σε μία περίοδο που το κράτος δεν έχει χρήματα να την αξιοποιήσει, αλλα είναι και μία δράση ελπίδας για μια πολύπαθη περιοχή. Ελπίδα ότι υπάρχουν και διαφορετικές λύσεις, ότι μπορούμε να συνεργαστούμε, ότι αλλάζουν οι νοοτροπίες. Ελπίδα για ανέργους, για μετανάστες, άστεγους παιδιά, για τον κόσμο της γειτονιάς, για επίδοξους κηπουρους και ονειροπόλους. Ελπίδα πως ότι και να συμβαίνει στα χρηματιστήρια και στις τράπεζες, μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας και στην πόλη. Τις ανάγκες για αυτοδιαχείρηση της τροφής για αλληλεγύη και συλλογικότητα.


Άυτή η ελπίδα θετικής αλλαγής που αγκαλιάστηκε από όλον τον κόσμο της περιοχής, ακόμα και από πολλούς αρχαιολόγους, ποδοπατήθηκε με τον ποιο προκλητικό τρόπο με την εγκατάσταση απροειδοποίητα συρματοπλεγμάτων. Σε μία νύχτα, φτιάχτηκε ο φράχτης και ο κήπος απέκτησε όψη στρατοπέδου.


Καλούμε τις αρχές να αναθεωρήσουν την στάση τους μπροστά σε μία τόσο θετική, μη καταστροφική δράση. Καλούμε όσους ευαισθητοποιήθηκαν να μας υποστηρίξουν. Καλούμε όλον τον κόσμο να συνειδητοποιήσει ότι οι καιροί έχουν αλλάξει ήδη και πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπίες. Καλούμε σε συνεργασία και όχι σε φόβο και καχυποψία.


Η δημόσια περιουσία ανήκει σε όλους μας και γι’ αυτό την περιοποιούμαστε, την σεβόμαστε και την αξιοποιούμε ειδικά τώρα που υπάρχει ανάγκη.


Αν μείνουνε τα πράγματα όπως είναι, είσαστε χαμένοι. Φίλος σας είναι η αλλαγή, η αντίφαση σύμμαχός σας. Από το τίποτα πρέπει κάτι να κάνετε, μα οι δυνατοί πρέπει να γίνουν τίποτε. Αυτό που έχετε απαρνηθείτε το, και πάρτε αυτό που σας αρνιούνται.” Bertolt Brecht.


1 σχόλιο:

  1. και τώρα;
    περιμένετε επίσημη απάντηση και αφήσατε τη συλλογική αυτή δραστηριοποίηση στη μέση;
    γιατί δε βγάλατε τα συρματοπλέγματα που θυμίζουν στρατόπεδο και τα βλέπετε μπροστά σας; αντέχεται αυτό το θέαμα άραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή