Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

ΕΜΠΡΟΣ













Το θέατρο ΕΜΠΡΟΣ για χρόνια ήταν ένας ζωντανός οργανισμός στο κέντρο της Αθήνας. Βρίσκεται στην ιστορική πλατεία των Αγ. Αναργύρων (Ψυρρή), απέναντι απο τον ναό και την παράπλευρη οικία όπου έζησε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, σε μικρή απόσταση απο την Ακρόπολη και τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού και τόσων άλλων ιστορικών σημείων.
Το κτίριο των αρχών του 20ου αι , αξιόλογο μνημείο της νεότερης αρχιτεκτονικής, στέγασε αρχικά το τυπογραφείο της εφημερίδας «Εμπρός» αποτελώντας ορόσημο στην ιστορία της τυπογραφίας και του τύπου.Το 1988 μετατράπηκε σε θέατρο. Η πρωτοπορειακή για την εποχή διαμόρφωση του θεάτρου έγινε από τους σημαντικούς αρχιτέκτονες Τάκη Φραγκούλη-Α.Δαγκλίδη. Η Ρ.Οικονομίδου, ο Δ.Καταλειφός, ο Γ. Κέντρος και κυρίως ο Τ.Μπαντής υπήρξαν οι θεατράνθρωποι που έστησαν και ανέπτυξαν αυτόν τον μοναδικό χώρο τέχνης.
Η περιοχή με αφορμή το θέατρο έγινε πόλος έλξης καλλιτεχνών, φιλότεχνων, σπουδαστών, καθώς υπήρξε και σχολή, αλλά και άλλων θεάτρων. Οι σημαντικές παραστάσεις που ανέβηκαν εδώ, σε συνδιασμό με τη σχολή Θεάτρου, έκαναν τόσο τον ίδιο τον χώρο όσο και τη γύρω περιοχή να σφύζουν από ζωντάνια και δημιουργικότητα, εκπέμποντας πολιτισμό κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.

Απο το θάνατο του Τάσου Mπαντή, το 2000, ο χώρος του ΕΜΠΡΟΣ παραμένει κλειστός και καταστρέφεται από την υγρασία και τις φθορές, χωρίς καμία είδηση για τη μελλοντική του χρήση. Ο χαρακτήρας της περιοχής με την ανοχή του κράτους σιγά σιγά αλλοιώθηκε και γέμισε κέντρα διασκέδασης που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε παρακμή αλλά εξακολουθούν να λειτουργούν στη χειρότερή τους εκδοχή.

Πιστεύουμε ότι σε μια εποχή που το κέντρο της Αθήνας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, αντιμετωπίζοντας έντονα προβλήματα, είναι σημαντικό να επαναλειτουργήσει ο χώρος του ΕΜΠΡΟΣ μέσα από μία νέα χρήση που να ταιριάζει στις σημερινές συνθήκες, να αναδεικνύει την πολυεπίπεδη ιστορικότητα του κέντρου αλλά παράλληλα να δίνει δυνατότητες και στους κατοίκους της περιοχής και όλης της πόλης να πραγματοποιούν δράσεις με κεντρικό άξονα τη Μνήμη.

4 σχόλια:

  1. κι εγώ!αλλά πρέπει να είμαστε αρκετοί όσοι συμφωνούμε για να κάνουμε την ιδέα πράξη!
    καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχετε γνωστοποιήσει το θέμα στις γύρω γειτονιές; Εγώ πρώτη φορά το βλέπω, δεν είχα ιδέα. (Όχι ότι σκοτωνόμαστε στη δράση και στο Θησείο τελευταίως δηλαδή, αλλά γενικά εδώ είμαστε, υπάρχουμε τέλος πάντων.) :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. δεν παει πολυς καιρος που εχουμε ξεκινησει, αλλα εχουμε ηδη εισηγηθει το θεμα στο δημοτικο διαμερισμα και ψηφιστηκε παμψηφη.οι κατοικοι συναντιομαστε καθε βδομαδα, μακαρι να ερθεις στην επομενη συναντηση να γνωριστουμε και να μιλησουμε.θα σε ειδοποιησω
    ευχαριστω για την ανταποκριση!χ

    ΑπάντησηΔιαγραφή